ISW Journal

ISW Journal

Literature from Interdisciplinary Social Sciences (ISW)

    • Genderverschillen in de leiderschapscompetenties van leidinggevenden in het onderwijs

      Yatun Sastramidjaja

      March 6, 2015
      Other Theses

      Melissa_Themlow_illustratieMelissa Themlow – In dit kwantitatieve onderzoek is gekeken of er een genderverschil bestaat in de leiderschapscompetentieprofielen van Nederlandse leidinggevenden in het onderwijs, bij de beoordeling door hun directe werkomgeving. Bovendien is onderzocht of deze competentieprofielen overeenkomen met de competenties die van belang worden geacht voor hun organisatie. Hierbij is gebruik gemaakt van de 16 leiderschapscompetenties van Zenger en Folkman (2014) die vallen onder vijf competentieclusters, waarbij is gekeken naar vier respondentgroepen die een mannelijke of vrouwelijke leidinggevende hebben beoordeeld en belang hebben gehecht aan alle competenties. Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van 8407 360 graden feedback beoordelingen van 412 leidinggevenden uit het onderwijs, waaronder 205 mannelijke en 207 vrouwelijke leidinggevenden. Uit het onderzoek is gebleken dat vrouwelijke leidinggevenden significant hoger worden beoordeeld op de totale leiderschapsbeoordeling door managers, collega’s en direct ondergeschikten. Er is geen significant genderverschil gevonden in de competenties die door de directe werkomgeving en de leidinggevenden zelf als belangrijkste worden geacht voor de organisatie, namelijk de competentiecluster interpersoonlijke vaardigheden. De zelfbeoordeling op de leiderschapscompetenties toont een zelfonderschatting van vrouwelijke leidinggevenden en een zelfoverschatting van mannelijke leidinggevenden aan, ten opzichte van de beoordeling door de directe werkomgeving. Geconcludeerd kan worden dat vrouwelijke leidinggevenden, met uitzondering van hun managers, door de directe werkomgeving significant hoger worden beoordeeld op de leiderschapscompetenties die van belang worden geacht voor de organisatie. Daarmee zou gesteld kunnen worden dat vrouwen effectievere leiders zijn dan mannen op de beoordeelde leiderschapsrol. De maatschappelijke betekenis van deze resultaten is dat meer vrouwen gestimuleerd en ontwikkeld moeten worden om leidinggevende rollen in het onderwijs te vervullen.

      BachelorscriptieASW_Melissa_Themlow

      360 graden feedback, belang organisatie, genderverschillen, leiderschap, leiderschapscompetenties
      Next
      Previous

    Subscribe to Our Newsletter!

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

    Subscribe Now

    About

    Nostrum aliquam occaecati optio optio! Tempore culpa recusandae, adipiscing inventore officia quod deserunt, nesciunt sollicitudin commodo quo ipsam dignissim inceptos explicabo elementum sequi semper dignissim quis.

    • Twitter
    • Facebook
    • YouTube
    • Instagram
    • LinkedIn

    Contact

    3558 Ford Street, Santa Clara. 2721, IL, USA

    (+880) 123 3456 7890

    info@companyname.com

    Opening Hours: 08:00 20:00

    Recent Posts

    • From no-go to trend: Generational perceptions on tattoo stigmas and trends
    • A ‘chemical’ generation? The role of drugs in the techno scene
    • Waar hoor ik thuis? Een inzicht in de sociale mobiliteit van een universitair student
    • In Search of an Overpriced Closet: Student Housing in Amsterdam
    • Becoming One in the Water: The Collective Experiences of a Gold Medal Youth Water Polo Team

    Copyright © 2023 ISW Journal

    Design by ThemesDNA.com