ISW Journal

ISW Journal

Literature from Interdisciplinary Social Sciences (ISW)

    • In tweestrijd? De rol van de discrepantie tussen de reformatorische waarden en de waarden van de geïndividualiseerde maatschappij in de identiteitsontwikkeling van gereformeerde jongvolwassenen

      Yatun Sastramidjaja

      July 6, 2015
      Global Youth Theses

      Britt Roelse Illustratie2  Britt Roelse – In dit kwalitatieve onderzoek is er gekeken in hoeverre de discrepantie tussen de waarden van de geïndividualiseerde samenleving en de waarden van het reformisme een rol speelt in de identiteitsontwikkeling van gereformeerde jongvolwassenen. Er zijn hiervoor semigestructureerde interviews afgenomen met zestien gereformeerd opgevoede jongvolwassenen. In dit onderzoek valt individualisering uiteen in detraditionalisering (verminderde gehechtheid aan traditionele instituties) en emancipatie (keuzevrijheid). Uit de resultaten blijkt dat de jongvolwassenen, ondanks dat zij religieus gesocialiseerd zijn, vanaf een bepaald moment bewust hebben gekozen voor het geloof dat zij op dit moment aanhangen. Voor een aantal jongvolwassenen is dit niet meer het reformisme. De detraditionalisering met betrekking tot de kerk en de buurt in de huidige samenleving wordt door de jongvolwassenen wisselend als tegenstrijdig ervaren, de detraditionalisering betreffende het (traditionele) gezin wordt als ambivalent ervaren en de detraditionalisering wat betreft de politieke partij wordt ten slotte niet als tegenstrijdig ervaren. Ook de toegenomen keuzevrijheid in de huidige samenleving, zowel in het algemeen als wat betreft de levensloop, wordt niet als tegenstrijdig ervaren. Daarnaast wordt de vrouwenemancipatie niet als ambivalent ervaren, tenzij dit, net als de focus op de carrière in het algemeen, ten koste gaat van het gezin. Het gevolg van emancipatie, authenticiteit, wordt ten slotte eveneens niet als tegenstrijdig ervaren, maar aan de uitdrukking hiervan zitten voor nagenoeg alle jongvolwassenen grenzen. Zo wordt het praktiseren van homoseksualiteit door vrijwel alle jongvolwassenen afgekeurd. Concluderend kan er gesteld worden dat hoewel de meeste gereformeerd opgevoede jongvolwassenen stellen dat deze tegenstellingen (nog) geen rol spelen in hun leven, het lijkt alsof het besef dat zij een uitgezonderde groep vormen, wat onder meer te zien is aan het bestaan van de tegenstellingen, een beroep doet op hun reflexiviteit. Zij lijken genoodzaakt bewuster na te gaan denken over hun geloof.

      Bachelorscriptie ASW_Britt_Roelse

       

      gereformeerde kerk, identiteitsvorming, individualisering, jongvolwassenen, reflexiviteit, religieuze socialisering
      Next
      Previous

    Subscribe to Our Newsletter!

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

    Subscribe Now

    About

    Nostrum aliquam occaecati optio optio! Tempore culpa recusandae, adipiscing inventore officia quod deserunt, nesciunt sollicitudin commodo quo ipsam dignissim inceptos explicabo elementum sequi semper dignissim quis.

    • Twitter
    • Facebook
    • YouTube
    • Instagram
    • LinkedIn

    Contact

    3558 Ford Street, Santa Clara. 2721, IL, USA

    (+880) 123 3456 7890

    info@companyname.com

    Opening Hours: 08:00 20:00

    Recent Posts

    • From no-go to trend: Generational perceptions on tattoo stigmas and trends
    • A ‘chemical’ generation? The role of drugs in the techno scene
    • Waar hoor ik thuis? Een inzicht in de sociale mobiliteit van een universitair student
    • In Search of an Overpriced Closet: Student Housing in Amsterdam
    • Becoming One in the Water: The Collective Experiences of a Gold Medal Youth Water Polo Team

    Copyright © 2023 ISW Journal

    Design by ThemesDNA.com