ISW Journal

ISW Journal

Literature from Interdisciplinary Social Sciences (ISW)

  • Home
  • Publicaties
    • Conflict
    • Health
    • Urban
    • Youth
  • Zelf Insturen
  • About
  • Contact
  • In tweestrijd? De rol van de discrepantie tussen de reformatorische waarden en de waarden van de geïndividualiseerde maatschappij in de identiteitsontwikkeling van gereformeerde jongvolwassenen

    Yatun Sastramidjaja

    July 6, 2015
    Default (do not use)

    Britt Roelse Illustratie2  Britt Roelse – In dit kwalitatieve onderzoek is er gekeken in hoeverre de discrepantie tussen de waarden van de geïndividualiseerde samenleving en de waarden van het reformisme een rol speelt in de identiteitsontwikkeling van gereformeerde jongvolwassenen. Er zijn hiervoor semigestructureerde interviews afgenomen met zestien gereformeerd opgevoede jongvolwassenen. In dit onderzoek valt individualisering uiteen in detraditionalisering (verminderde gehechtheid aan traditionele instituties) en emancipatie (keuzevrijheid). Uit de resultaten blijkt dat de jongvolwassenen, ondanks dat zij religieus gesocialiseerd zijn, vanaf een bepaald moment bewust hebben gekozen voor het geloof dat zij op dit moment aanhangen. Voor een aantal jongvolwassenen is dit niet meer het reformisme. De detraditionalisering met betrekking tot de kerk en de buurt in de huidige samenleving wordt door de jongvolwassenen wisselend als tegenstrijdig ervaren, de detraditionalisering betreffende het (traditionele) gezin wordt als ambivalent ervaren en de detraditionalisering wat betreft de politieke partij wordt ten slotte niet als tegenstrijdig ervaren. Ook de toegenomen keuzevrijheid in de huidige samenleving, zowel in het algemeen als wat betreft de levensloop, wordt niet als tegenstrijdig ervaren. Daarnaast wordt de vrouwenemancipatie niet als ambivalent ervaren, tenzij dit, net als de focus op de carrière in het algemeen, ten koste gaat van het gezin. Het gevolg van emancipatie, authenticiteit, wordt ten slotte eveneens niet als tegenstrijdig ervaren, maar aan de uitdrukking hiervan zitten voor nagenoeg alle jongvolwassenen grenzen. Zo wordt het praktiseren van homoseksualiteit door vrijwel alle jongvolwassenen afgekeurd. Concluderend kan er gesteld worden dat hoewel de meeste gereformeerd opgevoede jongvolwassenen stellen dat deze tegenstellingen (nog) geen rol spelen in hun leven, het lijkt alsof het besef dat zij een uitgezonderde groep vormen, wat onder meer te zien is aan het bestaan van de tegenstellingen, een beroep doet op hun reflexiviteit. Zij lijken genoodzaakt bewuster na te gaan denken over hun geloof.

    Bachelorscriptie ASW_Britt_Roelse

     

    gereformeerde kerk, identiteitsvorming, individualisering, jongvolwassenen, reflexiviteit, religieuze socialisering
    Next
    Previous

Over ISW journal

Op deze site wordt een selectie van stukken van ISW-docenten, studenten en alumni gepubliceerd. Gebaseerd op interdisciplinair empirisch onderzoek presenteren deze publicaties opmerkelijke bevindingen en verhalen die ook interessant zullen zijn voor een breder publiek. De scripties en papers zijn gecategoriseerd volgens de thematische domeinen van het ISW-programma.

ISW-studenten worden opgeleid om de complexiteit van actuele maatschappelijke vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken en te begrijpen. Deze aanpak resulteert vaak in originele inzichten die wetenschappelijk en maatschappelijk relevant zijn en die een constructieve bijdrage kunnen leveren aan actuele debatten. ISW Journal biedt een platform voor deze originele inzichten, maar ook voor het actuele debat.

Socials & Contact

Heb je vragen, of wil je zelf graag iets wat je hebt geschreven aandragen voor publicatie op de website? Stuur ons dan een email of een berichtje op social media via de onderstaande knoppen.

  • Instagram
  • LinkedIn
  • Mail

Copyright © 2023 ISW Journal